
De Krant
Volop inspiratie
De Kern van Kennemerland Krant is een digitale schatkist aan teksten, foto’s, filmpjes, kaarten en geluidsfragmenten over 1001 interessante, gekke, grappige en vaak onbekende onderwerpen gerelateerd aan het regionale erfgoed. Dankzij De Krant heb je altijd toegang tot informatie en inspiratie die geschikt is voor erfgoedlessen in groep 1 t/m 8.
Geschiedenis onder je vingers
In Museum Kennemerland is van alles te bekijken en te ontdekken over erfgoed. Op de multitouchtafel ontvouwt zich De Kern van Kennemerland Krant met nog veel meer informatie, geselecteerd per thema. De Krant kan ook gelezen worden via iPad, Chromebook, laptop of digibord.
Het geheim van de aantrekkingskracht ligt vooral in de opvallende onderwerpen. De meeste informatie is verdeeld over de zes Kernthema’s Landschap, Bewoning, Verdediging, Wijkermeer, Noordzeekanaal en Industrialisatie. Het zevende thema kreeg de naam Kernachtig, en bevat een reeks smakelijke anekdotes over de streek. Wist je bijvoorbeeld dat de sjah van Perzië, het tapijtland van de wereld, zijn tapijten in Beverwijk bestelde? Dat heer Banjaert ergens in Midden-Kennemerland een groot kasteel had, maar dat niemand weet waar? Zo zijn er tal van fantastische, waargebeurde verhalen, waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord – maar jij straks wel!
Ontdek De Krant zelf
Wil je toegang tot de digitale schatkist, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt De Krant uitproberen met een een gratis proefabonnement van 2 maanden. Vervolgens kun je kiezen voor een abonnement. Dit heeft een looptijd van een jaar en kan op ieder gewenst moment starten. De prijzen zijn inclusief btw.
Proefabonnement
Twee maanden gratis toegang tot het lesmateriaal en De Krant van Kennemerland.
Basisschool
Een jaarlang met de hele school de hele krant gebruiken als achtergrondinformatie of als een les in de klas.
Erfgoedspecialist
Toegang tot De Krant van Kennemerland voor specialisten op het gebied van erfgoed en erfgoededucatie.
Hoe gebruik je de krant?
De Krant bestaat uit zeven pagina’s waarvan er zes gelinkt zijn aan de leerlijn de Kern van Kennemerland. Dit zijn de pagina’s Landschap, Bewoning, Verdediging, Wijkermeer, Noorzeekanaal en Industrialisatie. Ze beschrijven de regionale geschiedenis van Midden-Kennemerland over een periode van 5000 jaar. Ieder thema en dus iedere pagina is makkelijk te herkennen aan een eigen symbool en kleur.
Opbouw pagina’s van de krant
Elke pagina bestaat uit een aantal artikelen die in het kort verhalen over een deel van het paginathema. Wie meer wil weten, klikt op een icoontje boven het artikel. Een opent een tegelwand (Tiptile). Door vervolgens op een tegel te klikken zie je de volledige afbeelding met bijbehorende informatie. In sommige gevallen is er aan een tegel ook een filmpje of geluidsfragment gekoppeld.
Een opent een interactieve app of animatie waarmee je op een speelse manier meer informatie over het onderwerp krijgt.
De Krant van Kennemerland is te gebruiken als achtergrondinformatie voor docenten, maar ook als interactief leermiddel waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld informatie vinden voor een spreekbeurt, werkstuk of een schoolproject. Je kunt de Krant ook gezamenlijk gebruiken op een digibord voor een interactieve les.