kinderen tijdens de lessen van kern van kennemerland. Nieuwsgierig? Neem contact op.

Over Ons

De betekenis van erfgoed wordt in het heden gemaakt. Telkens opnieuw wordt bepaald wat we behouden. Wat we met ons meenemen de toekomst in. Door ons in erfgoed te verdiepen, leren we meer over vroeger en over vandaag. We leren over onze voorouders en over onszelf. We worden ons bewust van onze omgeving en onze eigen rol in het bewaren van het verleden.

De Kern van Kennemerland is een initiatief van Museum Kennemerland, Studio O en het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Het doel van het project is om het erfgoed van de IJmond te ontsluiten voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Dit doen wij met een gestructureerd aanbod van lesactiviteiten en lesmateriaal waarbij de nadruk ligt op onderzoek en creativiteit.

Leerlingen van groep 1 t/m 8 ontdekken de rijkdom van hun omgeving en denken na over hun plek in het grotere geheel. Waar woon ik? Hoe was het hier vroeger? Welke aanwijzingen zijn daarvoor te vinden? Wie vertelt mij meer? Wat merken we nu nog van het verleden? Wat vind ik er zelf eigenlijk van? Wat is mijn rol in de wereld om mij heen?

Kennis van het verleden wortelt mensen, het geeft een basis voor het heden. Door het vergroten van besef en begrip van regionaal cultureel erfgoed bij de inwoners van Midden-Kennemerland, beogen wij bij te dragen aan de ontwikkeling van respectvol burgerschap, individueel en collectief bewustzijn en van waardering voor de directe leefomgeving. Wat ons betreft kun je daar niet jong genoeg mee beginnen.