Francesca Heijnis | docent beeldend

O, zit dat zó!

Je hebt van die mensen die geen genoegen nemen met een onopgelost probleem of een ontbrekende vaardigheid. Types die niet rusten voordat ze de benodigde kennis en skills onder de knie hebben. Kunstenaar/docent Francesca Heijnis is er zo een. Eentje die altijd naar de mogelijkheden kijkt, in plaats van naar de beperkingen. Die blijft onderzoeken, uitproberen, maken en verfijnen, net zo lang totdat het lukt, dat werk. Het mooie is dat zij dat optimisme, doorzettingsvermogen en die nieuwsgierigheid moeiteloos weet over te brengen op kinderen.

Alles kan, als je maar wilt, zegt ze. ‘En kinderen, die willen wel hoor!’ Komt ook door de individuele aandacht die ze hen geeft, door haar oprechte interesse in anderen, én doordat ze haar waardering uitspreekt over wat voor idee dan ook. Want niets is te gek hè, voor deze kunstenaar. Een kunstenaar bovendien die zich blijft verwonderen en verdiepen.

Na de Vrije Kunstacademie in Den Haag volgden dan ook opleidingen voor docent beeldende kunst en vormgeving en Visual Thinking Strategies. Nog steeds volgt Francesca de ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur en onderwijs op de voet. Of het nu om de laatste technieken, de totstandkoming van vakoverstijgende lessen ‘erfgoedwijsheid’ of om (subsidieaanvragen voor) kansrijke onderwijsprojecten gaat: nieuw is leuk! Is uitdagend, doet een beroep op je creativiteit. En wat levert dat toch telkens veel op: onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, trots en zelfvertrouwen. Zeker bij kinderen! Hoe veelbelovend kan hun toekomst zijn.

Francesca Heijnis docent beeldend