Ria van Roon | erfgoedexpert

Eigenwijze erfgoedwijsheid

Het begon ooit met een kinderboek over Heemskerk in het jaar 1464, waarin het avontuur van de jonge hoofdpersoon begint op een archeologisch monument. Om daar als schrijfster meer over te weten te komen, meldt Ria van Roon zich bij de Archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk. Geweldig interessant vindt ze dat. Al snel staat ze zelf te spitten, plakt ze de gevonden scherven aan elkaar en determineert ze het jaartal waarin de voorwerpen gemaakt zijn. En bezoekt ze schoolklassen om de vondsten aan kinderen te tonen.

Ook later, als bevlogen vrijwilliger van het Museum Kennemerland, gaat ze graag de klassen in of ontvangt leerlingen in het museum. Ria, gezegend met een rijke fantasie, gevoed door de verhalen uit het verleden, maakt daar boeiende geschiedenislesjes van. Compleet met opdrachten. De kinderen lopen met haar weg. Toch mist ze altijd iets, ze wil het zo graag nóg interessanter maken, zodat die mooie verhalen beter beklijven. Want Ria is ervan overtuigd: wie geen kennis heeft van het verleden, kan de toekomst niet aan. We willen toch niet dezelfde fouten maken? En we kunnen toch behoorlijk veel opsteken van oude ambachten, uitvindingen en economisch gewin? Nou dan! Maar hoe breng je dat nou een beetje leuk?

Sinds de samenwerking met Studio O en het Centrum voor de Kunsten valt de puzzel in elkaar. De nieuwe technieken, originele invalshoeken en bijzondere materialen die de kunstenaars inbrengen, de speelse maar gedegen aanpak, dat was precies wat er nodig was. Laat dat schrijven en vertellen van boeiende geschiedenisverhalen nou maar aan Ria over, en laat de kunstenaars er alsjeblieft mee aan de haal gaan. Kijk, dan ben je er!

Ria van Roon erfgoedexpert